История на стъклото

Написано от: admin 19/09/2019 0 Коментари

 

История на стъклото

 

Хората са използвали естествено стъкло, особено обсидиан (вулканичното стъкло), преди да се научат как да правят стъкло. Обсидиан е бил използван за производство на ножове, стрели, бижута и пари.

 

Древноримският историк Плиний предположил, че финикийските търговци са направили първата чаша в района на Сирия около 5000 г. пр. Хр. Но според археологическите доказателства, първият човек  изработил стъкло, е бил в Източна Месопотамия и Египет около 3500 пр.н.е., а първите стъклени съдове са били направени около 1500 г. пр. н.е. в Египет и Месопотамия. За следващите 300 години стъклената индустрия се развива бързо, но след това замира. В Месопотамия тя е възродена през 700 г. пр.н.е., а в Египет през 500 г. пр. н.е. През следващите 500 години Египет, Сирия и другите страни по източното крайбрежие на Средиземно море са били центрове за производство на стъкло.

 

В началото е било много трудно и бавно да се произвежда стъкло. Пещите за топене на стъкло са били малки и топлината, която произвеждали, едва стигала, за да се разтопи стъклото. Но през 1 век пр. н.е. сирийските занаятчии изобретяват духателната тръба. Това революционно откритие направило производството на стъкло по-лесно, по-бързо и по-евтино. Производството на стъкло процъфтява в Римската империя и се разпространява от Италия във всички страни под нейно управление. През 1000 г. сл. н.е. египетският град Александрия е бил най-важният център на производството на стъкло. В цяла Европа чудотворното изкуство да се правят витражи върху църкви и катедрали на целия континент достига своя връх, а най-добрите прозорци са на катедралата Chartres и Canterbury, произведени през 13 и 14 век.

 

История на производството на стъкло

 

По времето на кръстоносните походи производството на стъкло се развива във Венеция и става център за производство на стъкло на западния свят. През 1291 г. оборудване за производство на стъкло е пренесено на остров Мурано. През 15-ти век венецианският стъклар Angelo Barovier, създава венецианския кристал, почти безцветно, прозрачно стъкло. Към края на 1500-те много венецианци заминават за северна Европа, търсейки по-добър живот, където създават фабрики и пренасят изкуството на венецианското стъкло.

 

До 1575 г. английските производители правят стъкло по венецианска мода. През 1674 г. английския производител на стъкло George Ravenscroft изобретява оловното стъкло.

 

Първата фабрика за стъкло в САЩ е построена в Джеймстаун, Вирджиния през 1608 година.
 

В началото на 1800 г. e имало голямо търсене на стъкло за прозорци, наречено коронно стъкло. През 1820-те години епохата на издухването на отделни бутилки, чаши и колби е приключена с изобретяването на ръчно управлявана машина. През 1870 г. е въведена първата полуавтоматична машина за бутилки.

 

След 1890 г. употребата, развитието и производството на стъкло започват бързо да се увеличават. Машините са разработени за прецизно, непрекъснато производство на множество продукти.

 

През 1902 г. , Irving W. Colburn изобретява машината за рисуване на листово стъкло, което прави възможно масовото производство на прозорци. През 1904 г. американският инженер Michael Owens патентова автоматична машина за издухване на бутилки.

 

През 1959 г. Sir Alastair Pilkington въвежда ново революционно производство на плоско стъкло, чрез което 90% плоското стъкло се произвежда и до днес.

Въведете Вашия коментар.